2η Απριλίου, Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για άτομα με αυτισμό. Προωθητική δράση στο σχολείο μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε., και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και το μήνυμα που αυτή περικλείει, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων προβάλλει τη δυνατότητα απασχόλησης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού μέσα από μια καλή πρακτική στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μέσω της παρακάτω δράσεως που

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αργολίδας.

Στα πλαίσια αυτού, προτάθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να φορέσουν κάτι μπλε, χρώμα που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως το χρώμα του αυτισμού, ρίχνοντας φως στη σκοτεινή πλευρά της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αυτισμό.

Ο σκοπός οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς  να γίνουν αποδέκτες και ταυτόχρονα ενισχυτές αυτής της καταπληκτικής πρωτότυπης προσπάθειας. Θα προσπαθήσουν να διαδώσουν τη δύναμη της ευρηματικότητας αυτών των ατόμων μέσα στις κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας και να γίνουμε ένας ακόμη συνδετικός κρίκος της ευαίσθητης αυτής ομάδας ατόμων στον δρόμο προς την πλήρη ενσωμάτωσή τους σε ένα ιδεατό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το σχολείο μας αγκαλιάζει τέτοιες δράσεις στοχεύοντας στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων, αλλά και εκπαιδεύοντας τους μαθητές μας να αποδέχονται άτομα με αναπηρίες στο περιβάλλον τους χωρίς να τα περιθωριοποιούν, αλλά στηρίζοντάς τα να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται μαζί αρμονικά.

Ως σχολική μονάδα θεωρούμε μέλημά μας να στηρίζουμε την κατηγορία αυτών των ατόμων και με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε και εμείς στην επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με δράσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και μας υπενθυμίζει να μην αντιμετωπίζουμε τον αυτισμό ως διαταραχή αλλά ως διαφορετικότητα που καλούμαστε να την αποδεχτούμε όπως έχουμε αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του φύλου, της εθνικότητας, της θρησκείας.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη δράση στο σχολείο μας αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας και στέλνουν ηχηρά το μήνυμά τους: Όλοι ίσοι, όλοι ίδιοι, όλοι διαφορετικοί.

admin

Related Posts